AIDAHO

works

©AIDAHO Inc.

Tama-plaza Danchi Renovation

This project involved the renovation of a residence in the Tama Plaza Danchi in Yokohama, Kanagawa Prefecture, Japan.

Tama Plaza Danchi is an old apartment complex that was built in 1968. It stands in Tama Plaza, an area that has become rather sought-after in recent years. Even now, over 45 years after it was built, Tama Plaza Danchi is very popular with people who would like to renovate an old building to live in.

NOTE: Danchi is the Japanese term for multi-unit, residential buildings grouped together so as to provide the various kinds of infrastructure needed for domestic life and to optimize logistics.


Many danchi were built between the 1950s and the 1970s, which was the highpoint of Japanese economic development.

Danchi were often built with more space around the buildings on the site than the various kinds of residential complexes of present-day Japan. Even though they are deteriorating, there are many which are surrounded by a park-like environment, with trees that were planted in the past growing taller and taller each year. Danchi have many fans who appreciate their unique atmosphere and the positive points offered by such surroundings.

The residence, which was the client’s childhood home, was designed in response to the client’s brief to renovate the apartment so that it would suite the lifestyle of the family and the couple.

The building is constructed with a low ceiling height, thus limiting the vertical dimension. We thought to work with this, together with the exterior that features a pleasant, expansive green area. Abandoning the idea of pursuing spaciousness in terms of height, we sought to create an environment that would create a calm and settled feeling, arising from a sense of horizontal expansion, to avoid any hints of claustrophobia.

Accordingly, the same material—Japanese ash—was used to line both the floor and the ceiling of the kitchen-dining-lounge area. We replaced the old sash windows that had central horizontal beams or ventilation windows attached, and, through the sleek installation of air conditioning ducts and curtain rails in the window areas, were able to orchestrate a sense of spaciousness whereby the eye is naturally guided to the exterior.

The layout of the rooms was left largely untouched, but was fine-tuned so as to align wall and corner lines with the intention of creating a simple, user-friendly space overall. The dressing room, basin and laundry area, bathroom and toilet, which had been directly visible from the passageway, were brought together to create a single sanitary space that is clearly divided off from the other parts of the residence.

A washing machine, shoe cabinet, and storage for various other life essentials were installed afresh along the sanitary space wall that flanks the passageway. Lined with wooden paneling stained white, the result in an accent wall that is constantly visible, thus imparting warmth and softness to the space.

In contrast, both the husband and wife’s private rooms have not been divided off to form distinct rooms, but have been gently partitioned off through the use of structural walls, movable shelving units, and retractable fittings. While this creates a sense of openness, it also means that distance can be mutually negotiated from moment to moment, as desired.

The low ceilings emphasize the sense of spaciousness achieved by being able to see the scenery outside the windows, and combined with the relaxed connections between each of the rooms, the result in a space that has achieved both a calm and settled, and a spacious ambiance.

primary use: residential
architectural design: AIDAHO Inc.
general contractor: ROOVICE Inc.
furnichure:camp
location: Yokohama, Kanagawa Prefecture, Japan
total floor area: 53.11 m2
completed: March 2014
photo credits: Koji Honda / Koji Honda Photo Studio
神奈川県横浜市にあるたまプラーザ団地のなかの住居をリノベーションした。

たまプラーザ団地は、1968年に建てられた古い団地で、たまプラーザという近年人気が高いエリアに位置し、建てられてから45年以上経った今も、古い建物をリノベーションして住みたいと考えている人にとって、とても人気が高い。

今回リノベーションしたのは、クライアントの昔住んでいた実家で、ご夫婦の暮らしに合うかたちとなるようにして欲しいという依頼を受け、設計した。

階高が低く天井の高さが取れない構造であることと、外部に気持ちの良い緑地スペースが広がっていることを活かして、高さ方向の開放感を追求するのではなく、水平方向の広がりによって「圧迫感」ではなく、「落ち着く」と感じられる空間を考えた。

そこで、LDKの床と天井は同じ材料のタモを貼り、中桟や換気窓の付いていた古いサッシは新しく入れ替え、窓廻りに付属する空調の配管やカーテンレールもすっきりと納めることで、自然と外に視界が向かい開放感が感じられるよう演出した。

間取りは、大幅に変更せず壁や角のラインが揃うように細かく調整し、全体的にシンプルで使いやすい空間となるよう考えた。廊下から直接見える状態となっていた脱衣場、洗面・洗濯スペース、風呂、トイレは、サニタリースペースをひとつの空間にまとめてそれ以外の場所と明確に区分けした。

サニタリースペースの通路側壁面には、洗濯機や生活雑貨、シューズBOX等の収納を新たに設けて、白く染色した木質のパネルで覆い、すっきりと見せつつアクセントウォールとして空間に温かみや柔らかさを演出している。

それに対して、夫婦それぞれの個室は、部屋として完全に区切るのではなく躯体壁や造作の可動棚、引込める建具などで緩やかに仕切り、開放的でありながら、互いの距離をその時々で選択できるようになっている。

天井が低いことで、窓の外の景色が見える開放感が強調され、それぞれの部屋を緩く繋げることで落ち着きと開放感を併せ持つ空間をつくることができた。

 

主要用途:住宅
設計:株式会社AIDAHO
施工:株式会社ルーヴィス
家具製作:camp
椅子、テーブル:WOODWORK
所在:神奈川県横浜市
竣工:2014年3月
写真:本多康司/本多康司写真事務所