AIDAHO

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©AIDAHO Inc.

Yuun Akasaka

Yuun Akasaka

We created this interior design for Spielen Wolke, a company specializing in imported German wines, which was opening its first wine bar for direct sales of its products.

While Yuun Akasaka is a wine bar, it also serves elaborate restaurant-style food, so the design included a small kitchen and ensured that wine service staff and kitchen staff would not step on each other’s toes.

The March 11 earthquake occurred during this project, and the excessively self-restrained mood put a strain on the food and beverage industry. The client, however, wanted to go ahead with the project regardless. Wondering whether this strong desire could be incorporated into the design, we decided to finish the most distinctive feature of the space—the overhanging wall above the counter—in a pattern of golden patches. These golden patches, as representations of the beauty that can only be expressed in things once they are broken, functioned as a metaphor for post-earthquake Japan.



primary use: wine bar
architectural design: Kazuhiro Naganuma
general contractor: Tonti Co-muten
location: Minato Ward, Tokyo
total floor area: 46.7 m2
completed: October 2011
photo credits: Koji Honda / Koji Honda Photo Studio
ゆううん赤坂

ドイツワインを専門に輸入、販売をしているシュピーレンボルケが、始めて出店する直営ワインバーのインテリアデザインをした。

ワインバーでありながら、レストラン並みの手の込んだ料理をつくる為、厨房を個室としてつくり、ワインをサーブするスタッフと厨房スタッフの導線が被らないようにした。

計画の間には3.11の震災があり、過剰な自粛ムードで飲食店は窮地に追いやられたが、それでもやるというクライアントの強い思いを、お店のデザインに組み込めないかと考え、一番目立つバーカウンター上部の下がり壁に、金継ぎを模した仕上げを施し、金継ぎの、一度壊れたものにしか出せない美しさを、震災後の日本と重ねるイメージで表現した。

 

 

 

 

 

主要用途: ワインバー
設計:長沼和宏
施工: とんち工務店
所在: 東京都港区
延床面積: 46.7㎡
竣工:2011年10月
写真: 本多康司/本多康司写真事務所