AIDAHO

works

©AIDAHO Inc.

Y-HOUSE

Y-HOUSE

This building, which is located in the mountain resort and holiday home area of Karuizawa, Japan, was designed to serve as both a dental clinic and a residential home. It is the realization of a proposal to build a “super rural” dental clinic, made by a dentist who had run a dental clinic in the city for over ten years.

A two-story building was constructed on level ground at the bottom of a slope coming down from the main road. A bridge from the top of the slope leads to the residence on the second floor. To access the clinic on the first floor, the slope was graded to form a gentler angle, enabling cars to drive down to the clinic entrance area.

The environs abound in natural features such as vegetation and streams, but neighboring villas and traffic on the road are directly in the line of sight from the building. A structurally based design approach was used to deal with this issue, whereby wooden structural elements are fitted to the inner sides of the building’s large windows. These act like louvers that filter and effectively limit the visual field, rather than allowing an uninterrupted view to the external landscape.

The eaves of the building were extended in response to considerations of the impact of Karuizawa’s somewhat harsh environment. Together with the louver-like beams, these restrict the view to the outside and effectively clip the landscape.

The clinic operates on an appointments-only basis. The consultation room is not cut off from the dentist’s residential space. Indeed, long, narrow openings that run along the edges of the bottom floor ceiling allow light through from the upper floor, creating a subdued sense of connection between the two floors. The space facilitates an appreciation of the doctor–patient relationship as something more close and friendly.


primary use: clinic and residential
architectural design: Kazuhiro Naganuma
structural design: OUVI
general contractor: Niitsu Gumi
location: Kitasaku District, Nagano Prefecture, Japan
Y-HOUSE

軽井沢の別荘地に建つ歯科クリニック兼用住宅をデザインした。

これまで、10年以上の間、都内で歯科医院を経営してきたベテランの医師による、超郊外型の歯科医院という提案を具現化した。

前面道路から崖を下がった平地に2階建ての建築を新築し、2階の住居へは崖上の道路からブリッジを渡って入り、1階部分にあるクリニックへは、崖をなだらかにしたスロープをつくり、入り口近くまで車で乗り入れられるようにした。

建築の周囲には樹木や小川など、自然も多くあるが、隣接する別荘や、道路を走る車などが視界に入る位置にあるため、大きな開口をあけて、外の景観をそのまま大きく取り込むのではなく、構造からデザインすることで木製の構造体がガラスの内側にルーバーのように入るようにし、視界を程よく制限するフィルターとして機能させた。

また、軽井沢というか建築にとっては苛酷な環境を考慮して軒を深くし、ルーバーのような構造体と共に、外の景観の見え方を制限し、景色として切り取る仕掛けとした。

クリニックは完全予約制で、診療空間は、医院長先生の住空間と断絶されているのではなく、壁面に沿って床に空けられたスリット状の開口から上階の光のみが通ることで、緩くつながりを感じられるようにデザインされている。

医師と患者という関係が、より近く、親密に感じられるような空間をつくった。

主要用途: クリニック兼用住居
設計:長沼和宏
構造設計: OUVI
施工: 株式会社新津組
所在: 長野県北佐久郡軽井沢町
敷地面積: 609.32㎡
延床面積: 119.24㎡
規模: 地上2階
構造: 木造
竣工:2012年7月
写真: 太田拓実/太田拓実写真事務所