AIDAHO

works

©AIDAHO Inc.

Unoki no Ie – renovation

Residential restoration, Unoki, Tokyo

This project involved the renovation of a 40 year-old wooden home that could not be rebuilt and that stands on a flagpole plot (an interior lot accessed only by one narrow passageway). The house had been built by the client’s father and a carpenter friend. As the father had been very particular about house building, the existing house functioned as an expression of his feelings.

The site is set far back from the road, and while the many windows in the building suggest that light would enter the interior effectively, it turned out that there were tall buildings surrounding the home and some rooms did not get sufficient light. We therefore decided to knock down the unnecessary walls and create a design with a bright and open-plan lounge-dining-kitchen area.

As the building was somewhat old, structural plywood was attached to the walls, partly as a reinforcement measure. This was finished in a white stain.

The job of rebuilding the home to fit its present-day environment felt like a collaboration across time with the client’s father who had devised the home 40 years ago. The project provided an opportunity for us as creators to enjoy the fun of renovation in a fresh way.





primary use: rental housing
architectural design: AIDAHO Inc.
general contractor: Taiyo Renovation Company
location: Ota Ward, Tokyo
total floor area: 98.66 m2
building height: 2 stories
structure: timber
completed: November 2012
photo credits: Koji Honda / Koji Honda Photo Studio
鵜の木の家リノベーション

旗竿敷地に建ち、再建築不可の築年数40年の木造住宅をリノベーションした。
家づくりにこだわりがあり、友人の大工と一緒に家づくりをしていたというクライアントのお父さんの、家づくりに対する思いが伝わってくるような家だった。奥まった敷地ながら、窓が多く、効率よく採光ができるように考えられていたが、周囲に高い建物も立ち、光が廻らない部屋も出てきていたので、余分な壁を取り払い、明るく開放的なLDKとなるようデザインした。ある程度築年数も経っている為、補強を兼ねて、内部壁面は構造用合板を貼り、白く染色して仕上げた。
40年前のクライアントのお父さんが工夫したことを、40年後の、今置かれた環境に合うようにつくりかえる作業は、時を越えたコラボレーションのようで、つくり手としてリノベーションの新たな面白さを感じるきっかけとなった。

 

 

 

 

 

 

 

 

主要用途: 賃貸住宅
設計:株式会社AIDAHO
施工: 大燿リノベーション株式会社
所在: 東京都大田区
延床面積: 98.66㎡
規模: 地上2階
構造: 木造
竣工:2012年11月
写真: 本多康司/本多康司写真事務所