AIDAHO

works

©AIDAHO Inc.

To-Yo-Cho Renovation

To-Yo-Cho Renovation

This project involved the renovation of a 30 year-old condominium in Tokyo.

The client was a young couple who currently have one young child. As they often entertain at home, they were in need of a spacious and expansive-feeling living area. They also wanted a bedroom that would fill up with morning light.

As the space was a standard Japanese 3LDK layout, and was relatively deep compared to the width of the frontage, sunlight was only able to enter from one direction: the south. We decided to fit large sliding doors with glass sections that would functions as a partition between the bedroom and the living room, allowing natural light to pass through the living room into the bedroom. Also, while utilizing existing walls, we removed partitions between each of the rooms, and where necessary, we installed partitions that include glass. Doing this, the sunlight that enters from the southern window is able to penetrate to the kitchen, living area, dining area, bedroom and entrance area.

A section of the spacious living area has been designed so as to be able to be divided off if the couple were to have more children and needed more bedrooms in the future.


primary use: condominium
architectural design: AIDAHO Inc.
general contractor: ROOVICE Inc.
location: Koutou Ward, Tokyo
total floor area: 66.85 m2
completed: January 2014
photo credits: Koji Honda / Koji Honda Photo Studio
東陽町にある、築30年のマンションの一室をリノベーションした。

クライアントは、幼い子供のいる若い夫婦で、友人を家に招くことが多く、広く開放感のあるリビングと朝陽が入る寝室が要望であった。

間口に対して奥行方向が長い一般的な3LDKの間取りだったため、陽が入る方向は南側の一方向に限られている。そこで、寝室への自然光はリビングを介して取り込み、間仕切りにガラス入りの大きな引き戸を設けた。

また、既存の壁を活かしながら、それぞれの部屋の間仕切りを取り払い必要に応じてガラス入りの建具で仕切ることで、南側の窓から入った自然光が、キッチン、リビング、ダイニング、寝室、玄関へといきわたるようにした。

広いリビングの一部は、将来的に子供が増えて個室が必要となったときには、子供部屋として仕切れるように考えてある。

 

主要用途: 住宅
設計:株式会社AIDAHO
施工: 株式会社ルービス
所在: 東京都江東区
延床面積: 66.85㎡
竣工:2014年1月
写真: 本多康司/本多康司写真事務所