AIDAHO

works

©AIDAHO Inc.

Shin-urayasu Terrace-house Renovation

This project was a renovation for a townhouse in Irifune Chuo Estate, a danchi in Urayasu City, Chiba Prefecture, Japan.

NOTE: Danchi is the Japanese term for multi-unit, residential buildings grouped together so as to provide the various kinds of infrastructure needed for domestic life and to optimize logistics.


Many danchi were built between the 1950s and the 1970s, which was the highpoint of Japanese economic development.

Irifune Chuo Estate was built in 1979. It is located about five minutes’ walk from Shin Urayasu Station on the JR Keiyo Line.

Over 35 years have passed since the building was constructed, but it possesses many of the strong points unique to old danchi, such as the generous size of the plot in relation to the size of the building and a pleasant environment with well-maintained gardens. This danchi is also popular because many of the features of its construction make it different to the standard danchi. It has two story townhouses with their own gardens, or duplex apartments, for example.

The client had spent time living in USA, and purchased this townhouse because its reminded him of the house he had lived in at that time. His wish was to renovate the residence so that it would be suitable for family living. Also, because the client is planning to move in about five years’ time and will put the property up for rent, he also expressed his desire to have the residence designed in such a way that it would appeal to people who are particular about their living space.

Another request that had a fundamental impact on the design plan was for sanwacompany products to be used as much as possible in the design of the space. We made extensive use of the company’s ready-made goods, not only for hygiene-related fixtures such as the toilet, basin, and kitchen fixtures; and for finishing materials such as flooring and tiles; but also with doors, windows and the like, which largely come in standardized sizes.

The overall design plan included the removal of a wall that originally divided the passageway and the kitchen-dining-lounge area, and the remodeling of this area so as to create a spacious and expansive space. The toilet, which had been under the stairs, was shifted to be alongside the basin. The wet areas (toilet, basin, bathtub) were brought together and made more compact, creating a simple arrangement. (The bathtub, toilet, kitchen, and basin were all replaced with new fixtures.) The area under the stairs was enlarged to create a space that could be used in as many ways as possible. It contains the washing machine area, and storage for clothes, seasonal items, cleaning equipment, and so forth.

Decking was installed outside the window that lets gorgeous sunlight into the kitchen-dining-lounge area. This allows the family to access the garden area directly, without worrying about a change of footwear, as is the custom in Japan.

So as to keep construction to a minimum on the upper floor, we removed the tatami and installed other flooring into one of the Japanese style rooms, turned the Japanese style closet into a western style wardrobe, and created a bedroom.

From the outset, the residence enjoyed plenty of sunlight and good views from both the first and second floors, but by removing the extraneous walls, we were able to create a home that is even brighter and feels even more spacious.


primary use: residential
architectural design: AIDAHO Inc.
general contractor: Taiyo Renovation Company
location: Urayasu Ward, Chiba,Japan
total floor area: 88.50 m2
completed: March 2014
photo credits: Koji Honda / Koji Honda Photo Studio
千葉県浦安市にある団地「入船中央エステート」の中のテラスハウスをリノベーションした。

入船中央エステートは、JR京葉線の新浦安駅から徒歩5分程度の場所にある団地で、1979年につくられた。

建てられてから35年以上経過しているが、古い団地特有の良さ(建物に対して敷地が広く、植栽が整備された心地の良い環境が実現出来ている)があり、

また、普通の団地に比べて、2階建てで占有の庭が付いているテラスハウスや、メゾネット等、つくりが変わっている為、人気がある。

クライアントは海外生活の経験があり、その時住んでいた家につくりが似ていることから、このテラスハウスを購入し、家族の生活に合うようリノベーションしてほしいと依頼された。

また、5年後くらいを目処に転居を考えており、その際は賃貸として人に貸す予定なので、賃貸の家を探している人達に気に入られるようなデザインにしてほしいという要望もあった。

全体的なプランは、廊下とLDKとを仕切っていた壁を無くし、LDKを広く開放的な空間につくりかえ、階段下にあったトイレを風呂、洗面の方に移動し、水周り(トイレ、洗面、風呂)をコンパクトにまとめ、シンプルな平面構成とした(風呂、トイレ、キッチン、洗面は全て入れ替えた)。

トイレと小さな収納スペースがあった階段下は、できるだけ広く使えるようスペースを拡張し、洗濯機スペースと洋服や季節のものや掃除機などを収納するスペースとした。

LDKに気持ちの良い光を取り込む窓の先には、庭に出られるようウッドデッキを設置した。

2階の和室の1つを畳からフローリングに変え、押入れをクローゼットに作り替え、洋室とした。

もともと、1階、2階とも、窓の外の景色も良く、日光を多く取り込むことができる住宅だったが、余分な壁を無くし、さらに明るく開放的な空間をつくることが出来た。

 

主要用途: 住宅
設計:株式会社AIDAHO
施工: 大燿リノベーション株式会社
椅子、テーブル、ソファー:WOODWORK
所在: 千葉県浦安市
延床面積: 88.50㎡
竣工:2014年3月
写真: 本多康司/本多康司写真事務所