AIDAHO

works

©AIDAHO Inc.

ODAWARA COURTYARD HOUSE

ODAWARA COURTYARD HOUSE

This residence is designed to accommodate a family of seven members across two generations in an open style. The site is located on the outskirts of Odawara City, an area in which tranquil landscapes can still be found and that is dotted with established homes built on spacious properties. At the request of the owner and the dictates of the long, narrow site that stretches from east to west, our brief was to design a building that would make use of the entire plot.

In order to make each interior space bright and open, small courtyards were created here and there. By matching the height of the forms to the volume required for each space, we aimed to achieve the space necessary for practical purposes and for a sensory experience of expansion.

In such situations, courtyards can easily end up as meaningless blank spaces. In contrast, we aimed to create courtyards which each had a sense of purpose. Doing so, an active relationship between interior and exterior comes into being. Functionally, these act as more than just a buffer between this and the neighboring house. They also create a pleasant sense of distance and a sense of relationship between the two households and family members.



primary use: residential (for two households)
architectural design: Jun Sawada (while employed by HAK)
structural design: Forward Housing Solutions
general contractor: Hakone Construction Company
location: Odawara City, Kanagawa Prefecture, Japan
site area: 224.51 m2
total floor area: 244.46 m2
building height: 2 stories
structure: timber (with metal joints)
completed: April 2011
photo credits: Hiroshi Ueda / Hiroshi Ueda Architectural Photo Studio
小田原コートヤードハウス

2世帯7人家族が明るく開放的に住むための住宅。

敷地はのどかな風景が残る小田原市郊外に位置している。

昔ながらの広い庭を持った家々が点在する中で、施主の要望と東西に細長い敷地形状を鑑みると敷地いっぱいに建物を計画することが予想された。

そこで、それぞれの空間が明るく開放的になるよう小さなコートを点在させ、空間に必要なボリュームに合わせて立体の高さを操作することで、実用的な広さと感覚的な広がりを獲得することを目指した。

無意味な余白になりがちな庭ではなく、それぞれ意味を持ったコートをつくることで、内と外の積極的な関係がうまれ、単に隣家との緩衝帯としての役割だけでなく、両世帯や家族にも居心地のよい距離感と関係性がうまれる家となった。

 

 

 

 

 

主要用途: 専用住宅(2世帯住宅)
設計:澤田 淳(株式会社HAK在籍時)
構造設計: フォワード ハウジング ソリューションズ 株式会社
施工: 箱根建設株式会社
所在: 神奈川県小田原市
敷地面積: 224.51㎡
延床面積: 244.46㎡
規模: 地上2階
構造: 木造(メタルフィット工法)
竣工:2011年4月
写真: 上田宏/上田宏建築写真事務所