AIDAHO

works

©AIDAHO Inc.

Kaoru Clinic

Kaoru Clinic

This client had plans to relocate into a medical mall a few minutes walk from its existing clinic. Careful research went into the creation of a design that would maintain design consistency with the existing clinic, accommodate all the existing equipment and minimize construction times.

The outcome was based on considerations of both the aesthetic and medical aspects of the cosmetic surgery industry, in order to create not only an image of brightness and cleanliness, but also a relaxed atmosphere.

The interior was planned as rationally as possible, with flow lines for patients and staff kept separate. In order to respect the privacy of patients, consultation rooms are kept as small as possible, but have narrow horizontal openings at the top of the walls so as to avoid any sense of claustrophobia. These also allow the staff to gauge and respond to what is going on in the consultation rooms.

The waiting areas and vanity areas were designed as bright spaces with natural light that can be used as areas for a short respite before or after consultations.



primary use: cosmetic surgery clinic
design: AIDAHO Inc.
general contractor: Taiyo Renovation Company
location: Suginami Ward, Tokyo
area: 106.50 m2
completed: August 2012
photo credits: Koji Honda / Koji Honda Photo Studio
かおるクリニック

既存クリニックから徒歩数分の医療モールへの移転計画だったため、既存クリニックとのデザインの統一性、工期の短縮や既存機器利用などを丹念に調査してデザインに反映した。

美容形成外科という美容と医療の両面をもつ業態を考え、明るく清潔感があるだけでなく落ち着いた雰囲気も併せ持つ演出とした。

患者とスタッフの動線は分離して、出来るだけ合理的なプランニングを目指した。診療室は患者のプライバシーを保つため最小限の個室となっているが、閉塞感のないよう上方にスリット状の開口を設け、スタッフ同士の気配は伝わるよう配慮した。

待合とパウダーコーナーは外光が入る明るい場所に配置して、診療前後で少しでもくつろいでもらえるよう配慮した。

 

 

 

 

 

主要用途: 美容形成外科
設計:株式会社AIDAHO
施工: 大燿リノベーション株式会社
所在: 東京都杉並区
面積: 106.50㎡
竣工:2012年8月
写真: 本多康司/本多康司写真事務所