AIDAHO

works

©AIDAHO Inc.

FUKUOKA DENTAL CLINIC

We designed the renewal plans for a dental clinic that has long delivered community dental health care to the Nihonbashi Kayabacho area. Our aim was to clear all challenges while the clinic took off as little days as possible, and to create a comfortable space.

The original clinic was cluttered with too many things compared to the size of the space, but had been kept comfortable for patients thanks to creative storage methods and communication efforts amongst the staff.

On the other hand, some of the equipment had started to wear out from prolonged use, and the back office was in the way of patient flow, creating a problem.

Also, because the clinic was located in a small but tall pencil tower, columns and beams were disproportionately large, and uneven corners divided the space, making it feel tight.
We made some adjustments to incorporate such factors into the new space.

Beneath protruding beams, we introduced pleat screens and indirect lighting to move the beams out of sight. Where there were beams that could not help but bulge out into the space, mirrors were used to create a sense that the space continued farther than it actually does.

We placed the reception closer to the road, and glass in the lower wall of the special examination room, so that more light enters the room from the opening by the road, and eyesight is directed toward the window from any part of the space.

We matched the columns with the lines of the walls and storage as much as possible, so that they blend in. To finish, we used colors and materials that are calming, so that continuing patients feel at home even after the renewal.

primary use: dental clinic
design: AIDAHO Inc.
general contractor: Yokohama Kenso
location: chuo Ward, Tokyo
area: 113.16 m2
completed: September 2014
photo credits: Koji Honda / Koji Honda Photo Studio
日本橋茅場町エリアで古くから地域医療を続けてきた歯科クリニックのリニューアル計画をデザインした。
最短の休診日数で様々な課題をクリアし、居心地の良い空間となることを目指した。

既存クリニックは、広さに対しての物の密度が高く、工夫された収納やスタッフ同士のコミュニケーションによって
患者にとっての居心地の良い空間が保たれてきた。
一方で、長年使われてきた機器類は劣化が進んでいたり、バックスペースと患者の動線が重なっているなどの課題もあった。
また、細長いペンシルビルのため柱や梁が大きく、凹凸が多いことが空間を分断し圧迫感をもたせていた。
そこで、その形状を空間に取り込む幾つかの試みをした。

出っ張った梁下は、プリーツスクリーンを入れて、間接照明で照らし視界のポイントをずらし、プラン上どうしても
出てきてしまう梁側面には、鏡を張ることで空間が続いているような錯覚をもたせた。
道路側の開口部から光が出来るだけ奥まで入ることと、各エリアからの視線の抜けが窓側に向くよう、レセプションを道路側に配置し、
特診室の壁は、腰窓としてガラスを入れた。
柱は出来るだけ、壁のラインや収納と合わせて存在を消している。
仕上げは、落ち着いた雰囲気のある色や素材を使用し、リニューアル後、既存の患者からにも安心感のある選定とした。

主要用途: 歯科医院
設計:株式会社AIDAHO
施工: 有限会社横浜建創
所在: 東京都中央区
延床面積: 113.16㎡
竣工:2014年9月
写真: 本多康司/本多康司写真事務所