AIDAHO

works

©AIDAHO Inc.

FUKAYA house

We renovated a forty year old wooden bungalow inhabited by a parent, their child, and two dogs. The building was relatively old, but the long overhang of its eaves and its carefully tended garden, featuring various different kinds of trees, were particularly impressive. As such, we aimed to create a plan that would make the best of the potential that the house already had, and that would be a perfect fit for the owners' lifestyle.

Except for the roof and the building's underlying structure, the house was showing signs of its age. We renovated the entirety of the inside and outside of the building, save for those parts which were still intact. We relocated the kitchen and dining rooms, which had previously been located on the northern side of the building and were both dim and cold, into the center of the house. From there, we continued to develop the rest of the house, reorganizing the layout to ensure that each area was functional and allowing for the effective use of areas that had until then been unused dead space.
Also, putting the house's shared spaces in a central position eliminated the need for the long corridors that are so often seen in bungalows, making more effective use of the space available.

In order to balance out the appearance of the building from the outside, we lowered the ceiling slightly, and its height is more uniform with the area below the eaves.
In the same manner, the "nure-en" veranda located between the house and garden causes the floor to appear as if it extends to the end of the eaves. This makes the house and garden feel closer together.

Gray-stained cedarwood boards, which will age beautifully over the years, were affixed to the exterior walls of the house.
The interior walls were finished off with partially applied Oya stone accents — the same kind of stone as that used for the gateposts.

All in all, we think we have succeeded in making a serene home which can be enjoyed in comfort and relaxation throughout the changing seasons.

primary use: house
architectural design: AIDAHO Inc.
general contractor: AIDAHO Inc.
location: Fukaya-shi, Saitama.Japan
total floor area: 105.58㎡
completed: November 2015
photo credits: Koji Honda / Koji Honda Photo Studio
親子2人と犬2匹が暮らす築40年の木造平屋建て住宅をリノベーションした。

建物は年数を重ねていたが、深い軒と様々な樹種が植えられ綺麗に手入れされた庭が印象的だったためこの家がもともと持っていたポテンシャルを最大限に引き出し、かつ、住み手のライフスタイルに合った計画を目指した。

屋根と構造体以外は老朽化が進行していたため、それらを残し内外装全ての更新をおこなった。

間取りは、北側に位置し薄暗くて寒かったキッチンとダイニングを家の中央に配置し、そこから各スペースを展開させることでそれぞれの空間がきちんと機能し、今までは持て余していたデッドスペースも有効的に使えるよう再編集した。また、パブリックなスペースを中央にとることで、平屋特有の長い廊下がなくなり、面積の有効利用にもなっている。

外に対して水平方向の伸びやかな抜けをとるため、あえて天井を少し下げ、軒天井と高さを揃えている。同様に庭との間に設えた濡縁により、床面が軒先まで続いているような錯覚をもたらし、庭との距離感を縮めている。

外壁は、グレーに染色した杉板を張り、経年変化を楽しめる素材を使った。内壁には、門柱で使われている大谷石を部分的に張り、仕上げのアクセントとしている。

季節や日々の移ろいを感じながら、ゆったりとした時間の流れる大らかな家ができたと思う。


主要用途: 住宅
設計:株式会社AIDAHO
施工: AIDAHO工務店
所在: 埼玉県深谷市
延床面積: 105.58㎡
竣工:2015年11月
写真: 本多康司/本多康司写真事務所