AIDAHO

works

©AIDAHO Inc.

bianco cubo

bianco cubo

Ten different floor levels make up the twelve rental residences in this apartment complex.
This site is located in the inner suburbs of Kawasaki City, a few minutes walk from a major train station.
Across the road on the northern side of the site runs an old canal, and there is also a pleasant pedestrian walkway lined with weeping cherry trees.
The key points of this project were how to accommodate an apartment building on this limited site, and how to make use of the pedestrian path on the north side.

The building’s core is centrally positioned. With access to each apartment available from the landings of the dog-leg stairs, the design was able to keep common areas compact. Offsetting the living areas half a story creates surplus areas half a floor in height, and adds a cave-like den or loft space to each apartment. This creates three-dimensional spatial relationships that are rich in variations.

With generous exterior facing windows and glass partitions in the bathroom and vanity areas, the apartments are also designed to offer a sensation of space that cannot be imagined simply from viewing the square footage. They are finished in materials superior in terms of versatility and maintenance— glass and PVC sheeting, and vinyl cloth, and are chromatically unified in white, in a simple way. In contrast to this simplicity, the apartments are fully equipped to the same standards as residential homes, with attention given to both comfort and design features.


primary use: residential apartment complex
architectural design: Jun Sawada (while employed by HAK)
structural design: Tokuya Architectural Design Firm
facility design: ZO Consulting Engineers
general contractor: Kitshiba Kensetsu Construction Company
location: Kawasaki City, Kanagawa Prefecture, Japan
site area: 124.02 m2
total floor area: 420.86 m2
building height: 4 stories
structure: reinforced concrete
completed: April 2012
photo credits: Hiroshi Ueda / Hiroshi Ueda Architectural Photo Studio
ビアンコ キューボ

10層の異なる床レベルからなる12戸の賃貸集合住宅。

敷地は、都心近郊の主要駅から徒歩数分という立地で、北側には道路を挟んで古くからある用水路が流れ、しだれ桜が立ち並ぶ心地よい緑道が続いている。

集合住宅としては狭小の敷地と北側の緑道をどのように活かすかがポイントとなった。そこで、コアを建物中央に配置し、折り返し階段の踊り場から各住戸へアクセスする住戸構成として共用部をコンパクトに納める計画とした。

半階ずれたアプローチによって生まれる余剰0.5層のスペースは、DENやロフトとして住戸内に付与させ、立体的で変化に富んだ空間となっている。また、住戸内も、外部に面して大開口を設け、浴室や洗面室もガラス張りとして住戸面積からは想像できない広がりを体感できるような空間とした。

仕上げ材料には、ガラスや塩ビシート、ビニールクロスといった汎用性とメンテナンス性の優れた素材を用いて白でシンプルに統一し、それとは対照的に、設備は戸建住宅と同程度の充実を図り、デザイン性だけでなく快適性も兼ね備えた集合住宅となった。

 

 

 

 

 

主要用途: 共同住宅
設計:澤田淳(株式会社HAK在籍時)
構造設計: トクヤ建築設計事務所
設備設計: ZO設計室
施工: 株式会社北芝建設
所在: 神奈川県川崎市
敷地面積: 124.02㎡
延床面積: 420.86㎡
規模: 地上4階
構造: RC造
竣工:2012年4月
写真: 上田宏/上田宏建築写真事務所