AIDAHO

works

©AIDAHO Inc.

Barber Shop ANNEX

Barber Shop ANNEX

A mountain villa used for summer retreats was the concept for Barber Shop ANNEX. The design expresses a combination of manly ruggedness with bracing crispness.

Large glass storefronts have a stacked arrangement of cut firewood logs incorporated into the design, creating an eye-catching facade. The storefronts have also been decorated with silhouettes of white birch trees. These “non-existent” trees are arranged so as to reflect in the barber shop mirrors, giving pedestrians the feeling of passing by a summer retreat.



primary use: barber shop
architectural design: Kazuhiro Naganuma, Jun Sawada (while employed by HAK)
general contractor: Reform Studio Lamin
location: Ichikawa City, Chiba Prefecture, Japan
total floor area: 85 m2
completed: April 2009
photo credits: Ikunori Yamamoto
バーバーショップ アネックス

避暑地にある山荘をメインコンセプトに設定し、男らしいごつごつした感じと、すがすがしさを両立させたデザインとした。

外部に向けて大きく開けた開口には薪を積み、外部に対して目立つファサードとした。

ガラス面には白樺のシルエットをあしらい、存在しない白樺が鏡に反射しているように見せることで、店の前を歩く人にとってもそこが避暑地であるように感じられるよう配慮した。

 

 

主要用途:理容室
設計:長沼和宏 澤田淳(株式会社HAK在籍時)
施工: リフォーム工房ラミン
所在: 千葉県市川市
延床面積: 85㎡
竣工:2009年4月
写真: 山本育憲