AIDAHO

works

©AIDAHO Inc.

荻窪の家

In the plan for the Ogikubo house, we put the distinct characteristics of the original residence to good use, organizing the structure in which the three layers of the first floor, the middle landing (the 1.5th floor) and the second floor are connected by a stairwell located in the center.
The three layers that have been opened towards the bright and spacious stairwell mutually complement their connections with each other, and through this we aimed for making a house in which the resident can find a comfortable spot on their own without limiting their way of living.

By venturing to install a kitchen and dining room with limited uses on the middle floor, which has a view of both the first and second floors, we have made a plan that has freedom of choice in setting the living room on either the first or second floor and has space to accept the creativity of the resident and changes in lifestyle.

For the stairs and the open ceiling space in the center, we provided large windows on the north and south sides and made it in the image of a box of light that takes in the natural light from outside and carries it to each of the floors.
In addition, by applying a contrast to the three adjoining floor layers and their respective brightness, it fulfills the role of a buffer that gently partitions each floor.

For Living Room 1 on the first floor that is adjoined to two spaces, that being the entrance with the earthen floor and the stairwell, we provided textiles with opal finishing* as movable partitions that gently divide each boundary.
This type of partition, developed in collaboration with a textile designer, is different from partitions made of hard materials such as the usual walls or fixtures, and it is one of the important factors of the plan as a partition that does not completely block light, wind or the sense of presence and is light and soft.

With this house, we endeavored not just to impart a beautiful appearance as a textile form, but to enable two functions, that being the function to block visibility and the function to diffuse and adjust light.
For the former function, we have used a small amount of openwork as a technique of lightly partitioning an area, so that Living Room 1, which does not have anything to block it from the entrance with the earthen floor, can function as a "space." For the latter function, in order to make it possible to diffuse the light in the stair room and adjust the brightness of the space as a luminous body of the surface, we used a large amount of openwork and used color as a point.
The textile partitions are not only light as a material, but also gently sway to and fro in response to the air going through the house interior, and different appearances and different ways in which shadows fall can be enjoyed by moving them or adding layers to them.

*Opal finishing is a processing method of making openwork, in which a material woven with a special thread that has a different fiber wound around the polyester core is burned off through a chemical process.

primary use: house
architectural design: AIDAHO Inc
organizer: ReBITA
general contractor: Shinsei Kenchiku
location: suginami-ku tokyo
completed: May 2018
photo credits: Kenta Hasegawa
荻窪の家の計画では、元々の住宅の特性を活かし、1階、中間階(1.5階)、2階とのレベルの異なる3つの層が、中央に位置する吹抜け階段によってつながる構成としました。

明るく開放的な吹抜け階段に対して開かれた3つの層が、相互に関係性を補完できるようにすることで、暮らし方を限定せず、住まい手によって居心地のよい場所を自分で見つけていけるような家づくりを目指しました。


上下階を見渡せる中間階には、用途が限定されるキッチンとダイニングをあえて配置することで、1・2階のどちらもリビングに設定できる選択の自由度と、暮らしの変化や住まい手の創造性を受け止められるような余白のある計画をしています。


中央の階段と吹抜けスペースは、南北に大きな窓を設けて、外部からの自然光を取り込みそれぞれのフロアへ運ぶ、光の箱をイメージしました。

また、接している3つの階層と明るさのコントラストをつけることで、各階同士を緩く仕切る緩衝帯の役割もはたします。


玄関土間、吹抜け階段との二つのスペースに接している1階のリビング1には、それぞれの境界を緩く仕切る可動間仕切りとして、オパール加工(※1)を施したテキスタイルを設えました。

テキスタイルデザイナーと共同で開発したこの間仕切りは、従来の壁や建具といった硬質な材料の間仕切りとは違い、光や風、気配を完全に遮断しない、軽さと柔らかさのある間仕切りとして、計画の重要な要素のひとつとなっています。


この家では、テキスタイル単体としての綺麗な見え方だけでなく、視界をさえぎる機能と、光を拡散・調整させる2つの機能をもたせることを試みました。

前者では、玄関土間からさえぎるものがないリビング1を「間」として機能させるため、軽やかに間仕切る手法として透かし模様を少なめに使用しています。後者では、階段室の光を拡散し、面の発光体として空間の明るさを調整できるように透かし模様を多めにすることと、ポイントとして色を使用ました。

マテリアルとしての軽さだけでなく、家の中をめぐる空気にも呼応してゆらゆらとそよぐテキスタイル間仕切りは、動かしたり重ねたりすることで、違った見え方や影の映り方を楽しむこともできます。

テキスタイルデザイン: pole-pole  HP:from-pole-pole.com


 (※1)オパール加工とは、ポリエステル芯の周りに異なる繊維を巻きつけた特殊な糸で織った生地を、科学的に焼き取って透かし模様をつくる加工法



主要用途: 住宅
設計:株式会社AIDAHO
事業主: ReBITA
施工: 新生建築
所在: 東京都杉並区
敷地面積: 153.95㎡㎡
建物面積: 149.04㎡
規模: 地上2階
構造: 木造
竣工:2018年5月
写真: Kenta Hasegawa