AIDAHO

works

©AIDAHO Inc.

北側で光をつかまえる家

Being a furniture craftsman, the husband planned the house to be half self-built so that he could participate in house building using his own ideas and techniques. A comprehensive consideration of cost balance was required, including the constructability of the part to be self-built, the division of construction with the constructor and cost effectiveness. We therefore aimed for a design with a shape that was as simple as possible, clear zoning, and space left over so that the client could easily do work during construction or after completion. The building site is approximately 115.5m2 and is in the shape of a trapezoid extending lengthwise from southeast to northwest, and as you move toward the back, it becomes gradually higher.
The biggest issue was how to bring in light from the northwestern side, due to the fact that besides the northwest road surface, which has a wide frontage, the house is surrounded by adjacent houses from three directions.
We therefore installed a high side light that fills the frontage of the northwestern side, and set up a roof balcony surrounded by an exterior wall in a position where the light can come through its window. The light reflected from the surrounded wall and the stable natural light from the north side ensure the brightness of the living and dining rooms.
Furthermore, because many of the adjacent residences have balconies installed on the southwest side, the erected wall also allows for greater privacy.
The planar constitution on the first floor is made up of an entrance earth floor and a wet area in the center, and a children's room and main bedroom on the left and right sides; upstairs on the second floor, there is a dining room in the center, a work space on the southwestern side, a kitchen and living room on the left and right sides, with their also being access to a roof balcony from the living room.
To match the elevation differences in the building site, we planned to make the inside of the house skip gradually in order to reduce naturally the elevation difference in the space up until the roof balcony.
The children's room on the first floor has a high ceiling so that, even if a room division is installed in the future, a customized 3-dimensional space such as a loft bed can be used.
The dining room on the second floor is a relaxed space where light enters from a high side light and which also features a high ceiling.
In this space, which springs out from the southwest side of the dining room, we installed a work space for the wife, who works at home. This is a space that, whether viewed from inside or outside, maintains an appropriate amount of distance from the living areas. The kitchen was planned to be large so that it can also function as a storage space where items other than food can be tucked away, and can also be used as a table from the opposite side.
In keeping with the slope of the roof, the ceiling beyond the living room, which lies 360mm above the dining room, is low. The living room is therefore spatially segmented according to where the air space is pleasant. Also, the cabinet around the window is installed at a height where it can be sat on and is designed to allow one to relax by the window.
For the finishing materials for the interior decoration, we used structural plywood for most of the area, due to its being easy to perform self-maintenance on and to customize. This is also a cheap material easily obtainable at Home Center, but by applying it with care, it became an original material that cannot be made with productized materials.
This was an irregular plan, where everything from the exterior wall painting and interior decoration finishing to the construction of the kitchen and stairs, and the outdoor facilities were self-built. However, by cooperating with the constructor, the design office, and the client's friends, acquaintances and coworkers, and also through the client's extraordinary efforts, we were able to build a wonderful house.
Not everyone would be able to build a house this way, but I am grateful for the fact that I was able to reconfirm the meaning of building a house, the way a living space should be, and the fun of building.

primary use: house
architectural design: AIDAHO Inc
general contractor: Okuma ko-muten
location: Omiya-ku Saitama-shi Saitama
completed: October 2015
photo credits: Takuya Furusue
家具職人のご主人が理想の住まいを作るために工務店と施主のセルフビルドでつくるハイブリットな家を計画した。

セルフビルドとなる部分の施工性や工務店との工事区分、費用対効果を考えたコストバランスなども含めた総合的な検討が求められたため、できるだけシンプルな形状と明解なゾーニング、施主が工事中や竣工後、手を入れ易い余白を残した設計を心がけた。

敷地は、約35坪で南東と北西に長い台形をしていて敷地奥に進むにつれて緩やかに高くなっている。間口の広い北西の道路面以外は、3方向が近接して建つ隣家に囲まれているため北西側からどのように光を取り込むかが一番の課題であった。

そこで、北西側の間口いっぱいにハイサイドライトを設け、その窓から出られる位置に外壁で囲われたルーフバルコニーを配置した。囲われた壁の反射光と北側からの安定した採光によりリビングダイニングの明るさを確保している。また、近隣の住宅の多くが南東側にバルコニーを設けていたため、立ち上がった壁によりプライバシーも守る事ができる。

平面構成は、1階中央に玄関土間と水廻り、左右に子ども部屋と主寝室があり、階段を上がった2階中央にダイニング、南西側にワークスペース、左右にキッチンとリビングを設けて、リビングからルーフバルコニーへアクセスできる構成となっている。断面は、敷地の高低差に合わせ、家の中も少しずつスキップさせてルーフバルコニーまでの高低差が自然と縮まるような計画とした。

1階の子ども部屋は、将来間仕切りを設けても、ロフトベッドなどのカスタムで立体的に空間を使えるよう天井を高く設定している。2階のダイニングは、ハイサイドライトから光が入り天井高さもある伸びやかな空間となっている。

ダイニングから南西側に跳ね出したスペースには、在宅で仕事をしている奥様のワークスペースを設けた。家の内外どちらから見ても、生活とは程よく距離を保ったスペースとなっている。キッチンは、食品以外の隠せる収納としても機能するよう大きく計画し、対面側からはテーブルとしても使うことができる。

ダイニングから360㎜上がった南東側のリビングは、天井高さが屋根の勾配なりに低くなっているため、居心地の良い気積と共に空間としても分節されている。また、南東の窓廻りの収納家具は腰かけられる高さに設定し、窓際でくつろげる設えとした。

内装の仕上げ材料には、セルフメンテナンスとカスタムのし易さから構造用合板を大部分で採用した。ホームセンターでも容易に手に入る安価な材料ではあるが、丁寧に手を加えることで、製品化された材料では出せないオリジナルの素材となった。

外壁塗装や内装仕上げ、キッチンや階段・家具の造作、外構に至るまでセルフビルドという稀にみる難工事ではあったが、工務店・設計事務所をはじめ施主の友人・知人・職場の同僚などたくさんの方々の垣根を越えた協力と、施主の並外れた頑張りによって完成できた家だと思う。

同じ建て方を誰でも出来る訳ではないが、家をつくる意味や住まいのあり方、つくることの楽しさを改めて実感することができたことに感謝している。

 

主要用途: 住宅
設計:株式会社AIDAHO
施工: (株)大熊工務店
所在: 埼玉県さいたま市大宮区
延床面積: 87.77㎡
竣工:2015年10月
写真: 本多康司/本多康司写真事務所